Najviac voľných pracovných miest pod Tatrami je v profesiách kuchár a čašník

10.01.2007 Poprad

Vysoké Tatry/Kežmarok 10. januára (TASR) - V ponuke voľných pracovných miest predovšetkým v tatranskom regióne prevládajú profesie kuchár a čašník. Hotely a ...
Vysoké Tatry/Kežmarok 10. januára (TASR) - V ponuke voľných pracovných miest predovšetkým v tatranskom regióne prevládajú profesie kuchár a čašník. Hotely a reštaurácie často márne hľadajú kvalifikovaných kuchárov či servírky s praxou.

V ostatnom čísle týždenníka Podtatranské noviny je v rubrike zamestnanie 19 inzerátov typu \"hotel vo Vysokých Tatrách prijme čašníkov s praxou\", \"penzión hľadá kuchára, \" \"koliba prijme vyučeného kuchára\". Niektoré prevádzky radi zamestnajú aj dôchodcov.
Viceprezident Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov František Turek z hotela FIS na Štrbskom Plese vidí dôvody v odchode absolventov škôl s gastronomickým zameraním do zahraničia. Mladých ľudí láka vyšší zárobok, ale aj možnosť zdokonaliť sa v cudzom jazyku, zvyčajne nemčine, keďže začínajúci kuchári a čašníci z regiónu smerujú najčastejšie do Rakúska a Nemecka.
Riaditeľka Hotelovej akadémie v Kežmarku Sylvia Holopová TASR potvrdila snahu absolventov školy nájsť si prácu v zahraničí. Domáci hotelieri ponúkajú začínajúcim kuchárom a čašníkom minimálnu mzdu. Nástupný plat je asi 8 000 Sk. \"Mladí ľudia si uvedomujú svoje kvality, učia sa jazyky a mnohí odchádzajú s čerstvým výučným listom do zahraničia. Postupne sa vracajú domov. Nezostávajú tam natrvalo, chcú si zarobiť, aby prípadne sami mohli začať podnikať, \" konštatovala riaditeľka.
Hotelovú akadémiu v Kežmarku navštevuje v súčasnosti 635 žiakov. V trojročných učebných odboroch pripravuje škola budúcich kuchárov a čašníkov, v päťročných odboroch s maturitou manažérov pre gastronomické a ďalšie zariadenia v cestovnom ruchu.
Tatranskí hotelieri tvrdia, že kuchári a čašníci, ktorí pôsobili niekoľko rokov v zahraničí a ovládajú jeden nezriedka aj dva cudzie jazyky, majú vyššie nároky na platové ohodnotenie, prípadne si hľadajú zodpovednejšie miesta. Získať radových kuchárov a čašníkov je čoraz ťažšie, takže niektorí vidia východisko v zamestnávaní ľudí zo zahraničia, napríklad z Ukrajiny.
 

Vyberte región

mark